Vücudumuzdaki hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptir fakat her hücrenin belli bir bölünebilme sayısı vardır, sonsuz bölünemezler. Vücudumuzun düzgün çalışabilmesi için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha çok hücre üretmesi gerekmektedir. Bilincini kaybetmiş kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlayıp çoğalırlar ve kitle, tümör oluşumuna sebep olurlar. Onkolojik Cerrahi, kanserin teşhisi, kanserin evresinin tespiti ve tedavisi için cerrahiyi kullanmaya odaklanan bir alandır. Kanserli dokunun vücuttan cerrahi yöntemlerle çıkarılması, ağrıyı kontrol etme ve kansere bağlı semptomları ve yan etkileri yönetmeye yardımcı olmak için ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Bir hastanın ameliyat için uygun aday olup olmadığına, tümörün tipi, büyüklüğü, yeri, derecesi ve evresi gibi faktörlerin yanı sıra yaş, fiziksel uygunluk ve diğer tıbbi durumlar değerlendirilerek karar verilmektedir. Onkolojik cerrahi operasyonları açık veya laparoskopik yollar ile uygulanabilir.
Ege Şehir Hastanesi Onkolojik Cerrahi birimimizde; uzman ekibimiz ve donanımlı ekipmanlarımızla kanser tanısı almış olan hastaların tedavi planları ve takipleri uzman ekibimiz tarafından titizlikle yürütülmektedir.
Onkolojik Cerrahi Biriminin Tedavi Ettiği Hastalıklardan Bazıları:
Ağız Kanseri
Ağız içinde bulunan dudaklar, diş etleri, dil, yanakların iç yüzleri, damak, ağız tabanında gelişen kanserler ağız kanseri olarak tanımlanmaktadır. Ağız kanserlerinde tümörün çıkarılması, çevre dokunun temizlenmesi ve yeniden ağız yapılandırılması için operasyonlar uygulanabilmektedir.
Akciğer Kanseri
Akciğer dokusunda kontrolsüz ve anormal çoğalan hücreler nedeniyle oluşan kötü huylu tümörlere akciğer kanseri denilmektedir. Tümörün yerleşim alanı, büyüklüğü, metastaz durumu ve hastanın genel sağlık durumu incelenerek cerrahi müdahale de bulunabilmektedir. Özellikle erken evre hastalarda cerrahi tedavi başarılı sonuçlar vermektedir.
Beyin Tümörleri
Kafatası içinde yerleşen tümörlere beyin tümörü denilmektedir. Beyin tümörlerinin en yaygın belirtileri şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusmadır. Hastanın genel sağlık durumu, tümörün yayılımı ve bulunduğu alan incelenerek uygun bulunması halinde onkolojik cerrahi biriminde tümörün çıkartılmasıyla beyin tümörleri tedavi edilebilmektedir.
Böbrek Kanseri
Böbrek kanseri, böbreğin idrar üreten kısmında ve idrarın toplandığı havuzcuk kısmında kontrolsüz ve anormal çoğalan hücreler nedeniyle oluşan kötü huylu tümörlerdir. Böbrek kanserinin tedavisinde en etkili yöntem böbreğin tamamının ya da bir kısmının alınmasıdır.
Cilt (Deri) Kanseri
Cilt hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar nedeniyle cilt kanseri ortaya çıkmaktadır. Cilt kanserinin tedavisi lezyonların büyüklüğüne, tipine, derinliğine ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kanserli bölge cerrahi yöntemle kesilerek alınabilmektedir.
Rahim Kanseri
Rahim kanseri, rahmin içini döşeyen tabakada bulunan hücrelerinin kontrolsüz ve anormal çoğalmalarıyla nedeniyle oluşur. Rahim kanserinde cerrahi en sık kullanılan tedavi yöntemidir.
Gırtlak Kanseri
Gırtlak boğazda bulunan, nefes ve yemek borusunu birbirinden ayıran bir organdır. Bu bölgede oluşan kötü huylu tümörlere gırtlak kanseri denilmektedir. Gırtlak kanserinde tümörün çıkarılması, çevre dokunun temizlenmesi ve yeniden yapılandırılması için operasyonlar uygulanabilmektedir.
Kemik Tümörleri
Kemik tümörleri; organlarda bulunan tümörlerin kemiğe metastaz yapması veya kemikte tümör oluşumu nedeniyle gözlemlenebilmektedirler. Kemik tümörlerinde cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.
Meme Kanseri
Memenin içinde bulunan süt kanallarında veya süt bezlerindeki hücrelerin aşırı çoğalması meme kanseri olarak adlandırılmaktadır. Kanser hücrelerinin yayılım gösterdiği bölgenin cerrahi operasyonla çıkarılmasıyla tedavi edilebilmektedir. Meme kütlesinin çıkarılması lumpektomi, meme dokusunun etrafından da doku çıkarılmasıysa mastektomi operasyonu olarak adlandırılır.
Mide Kanseri
Mideyi kaplayan mukus üreten hücrelerin orantısız çoğalmasıyla başlayan mide kanserinde cerrahi müdahale en çok tercih edilen seçenektir.
Prostat Kanseri
Prostat erkeklerde üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bir salgı organıdır, prostat dokusunu oluşturan hücrelerin aşırı çoğalmasıyla prostat kanseri oluşmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanseri rahmi ve döl yolunu birbirine bağlayan serviks kısmında oluşmaktadır, hücrelerin bu bölgede çoğalması sonucu rahim ağzı kanseri meydana gelir. Rahim ağzı kanseri %95 oranında HPV virüsü nedeniyle meydana gelmektedir.
Testis Kanseri
Testis sperm ve testesteron üretmekle görevli olan organdır, testisteki üreme hücrelerinin kontrolsüz ve anormal çoğalmasıyla testis kanseri meydana gelmektedir.